a bridge of success....


 jambatan kejayaan zahir & kawan2 

 ahli falsafah selalu ckap ilmu itu jambatan kepada kejayaan...knaper begitu???
sya pun brpndapat begitu...tapi knaper erk??? adakah kita perlu merasai sesuatu kejayaan itu dulu?
baru lah kita dpat tahu ia benar ataupun tidak....ia masih lagi satu persoalan...saya rasakn semua orng tlh dan prnah merasai sesuatu kejayaankan?? tidakkah kita terfikir nasihat ataupun kata kata semngat dari orng laen
 & orng yang lbih tua drpd kita itu benar???sya prnah dberitahu oleh seseorng , di mana kejayaan itu bermula drpd kegagalan..dan ia terbukti...di mana  apabila sya gagal sy pasti teringat kata2 itu..dan sya rasa ia tak akan luput, hilang dari ingatan sya...sy yakin kalau kita percaya sesuatu yng benar pasti ia akn brhasil dan membuahkan  kejayaan..insyAllah...


ada lagi...jikalau kita semua perasan, orng yng berjaya seperti yng kita dpat lihat dlam kehidupan kita
pasti memberitahu benda yng sama...dan bermakna ia benar dan boleh membawa kita kepada satu perubahan yang amat ketara dlam diri kita dan khidupan kita terutamanya dlam plajaran..
sya perasan hal ini sebenarnya sudah lama, bertahun2...tapi  baru hari ini hati sy tergerak hndak mnulis tentang ini.ha, satu lagi tentang masa...masa memang sngat pnting..sngat2 pnting...dan x bolh dipertikaikan..
para cendikiawan juga menasihati agar punch time, manage time, use time, divide time, kerana masa itu pnting..lbih lagi msa school holiday mcm ni...perasaan lazy 2 makin kuat dan menguasai diri kita..elakkan..


lpas2 kan kita kena yakin dengn apa kemampuan kita..apabila kita lihat orng lain berjaya, kita mesti berfikir bagaimana kita harus mencapai kejayaan seperti mereka dan malahan dngan lbih baik...kita tnya diri kita knaper sy x boleh dpat kejayaan seperti mereka.? dan kita mesti berpegang pada KALAU DIA BOLEH KENAPA SYA X BOLEH...sya sngat2 berpegang pada kata2 ini...ia boleh di jadikn sbagai batu loncatan  pd kita..


sya rasa itu sahaja kot...bkan nak jadi ahli falsafah..sajer2 jer nak mluahkan aper yng berlaku dlam masa dan zaman ini...ok.assalamualaikum..semoga negara kita dpat melahirkan ramai insan yng proaktif, inovatif, kreatif, optimis, dan tidak metrialistik... 




0 comments: